Top Menu

Ερωτήσεις συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου / 28-1-2020


                        Λεχαινά 28/1/2020
           ΠΡΟΣ: Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου
                        Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης

Κυρία πρόεδρε, με την παρούσα σας ενημερώνουμε για τις ερωτήσεις που καταθέτουμε, στο πλαίσιο της συνεδρίασης, της 28ης Ιανουαρίου  2020, του Δημοτικού Συμβουλίου.
1.    Τον  δήμο μας σήμερα  επισκέφθηκε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης και πρώην Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Εκτιμώντας ότι ήταν  μια ξεχωριστή ευκαιρία για ενημέρωση του πρώην Πρωθυπουργού και  ανάδειξη των κορυφαίων θεμάτων που απασχολούν τον Δήμο και την περιοχή μας ζητώντας έτσι την συμβολή του, ως ενός εκ των κορυφαίων πολιτικών παραγόντων της χώρας.
Ερωτάται η δημοτική αρχή, ποια θέματα έθεσε πέραν αυτού που ακούσθηκε στα ΜΜΕ (Δρόμος Πάτρα – Πύργος) και ποιο είναι το υπόμνημα που του δόθηκε κατά την συνάντηση , αντίγραφο του οποίου να κατατεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.                           
2.    Με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 4623/2019 (Α΄134) επανήλθε σε ισχύ το άρθρο 77 του ν.3852/2010 (Α΄87), με το οποίο θεσπίστηκε και εξειδικεύτηκε ο θεσμός του Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης. Στους  δήμους άνω των 20.000 κατοίκων και οι νησιωτικοί Δήμοι, ανεξαρτήτως πληθυσμού, έχουν υποχρέωση να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να πληρωθεί η θέση του Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης. Αν και κατά τον νόμο η διαδικασία επιλογής του Συμπαραστάτη γίνεται εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από την εγκατάσταση των δημοτικών αρχών, παρόλα αυτά ερμηνεύεται ως  προθεσμία ενδεικτική, που δεν θα πρέπει να ξεπερνά όμως ένα εύλογο χρονικό διάστημα, πέραν του προβλεπόμενου διμήνου. Έχοντας συμπληρώσει πέντε μήνες θητείας η δημοτική αρχή ερωτάται:
Πότε προτίθεται να ξεκινήσει την διαδικασία επιλογής του συμπαραστάτη σύμφωνα με τα οριζόμενα της νομοθεσίας;  
3.    Ως είθισται, την περίοδο του Ιανουαρίου, για ανταλλαγές ευχών και αναφορές των δράσεων του νέου έτους, ακολουθείται το έθιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Αντίστοιχη της παραπάνω αναφοράς ήταν και η εκδήλωση σε ιδιωτικό κατάστημα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου. Μια εκδήλωση που στοίχισε όπως προκύπτει από στοιχεία 5000 ευρώ.
Ερωτάται ο Δήμαρχος ως Πρόεδρος του Δ.Λ.Τ πως δικαιολογεί την παραπάνω δαπάνη, σε τι εξυπηρέτησε η εν λόγω δαπάνη την λειτουργία του Δ.Λ.Τ. , αποτελεί ή όχι μια δαπάνη δημοσίου χρήματος χωρίς ουσιαστική σκοπιμότητα;
4.    Η ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος κάθε έτους, από το Δημοτικό Συμβούλιο, συνιστά μια κορυφαία συμμετοχική διαδικασία στην οποία συμμετέχουν η Οικονομική Επιτροπή, η Εκτελεστική Επιτροπή, η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, οι πολίτες μέσω των διαδικασιών λαϊκής συμμετοχής και το Δημοτικό Συμβούλιο που έχει τον τελικό αποφασιστικό λόγο.
Είναι γνωστό ότι οφείλουμε να ακολουθήσουμε τη νομοθεσία και μέσα από μία διαδικασία διαβούλευσης να προσδιοριστούν οι ανάγκες και οι προτεραιότητες για την τοπική ανάπτυξη και οι δράσεις που πρέπει να αναλάβει ο Δήμος για τα θέματα που αφορούν τις κοινότητες και τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων.
Εκτιμώντας ως σωστή την πολιτική που δίνει προτεραιότητα σε μελέτες και έργα υποδομής που αφορούν τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των συνδημοτών μας,
Ερωτάται η Δημοτική αρχή, εάν το τεχνικό πρόγραμμα αποτελεί μέρος ενός συνολικού σχεδιασμού και ποιος είναι αυτός;
Είναι προϊόν διαβούλευσης και ιεράρχησης αναγκών;
Είναι μέρος ενός πλαισίου διεκδίκησης με την ανάλογη τεκμηρίωση μετά από πέντε μήνες θητείας και προετοιμασίας;
Απαντά στα κορυφαία ζητήματα που απασχολούν τον τόπο; 

Για την Δημοτική Παράταξη «Απόφαση Δημιουργίας»
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Παναγιωτόπουλος Γιώργος
Βαφιά Ρένα
Καπώνης Τάσος




Copyright © 2023 | Γιώργος Παναγιωτόπουλος

Πολιτική Απορρήτου